GizmoRats

Råttans sjukdomar och åkommor.

(Hämtat från http://r8info.webs.com/sjukdomar.htm)
Ibland kan det hända att dina råttor blir sjuka och då är det bra att veta vad man behöver göra. Här kommer jag beskriva de vanligaste sjukdomarna och åkommorna som förekommer hos just råttor.


Skabbkvalster- och löss angrepp

Symptom: Råttorna kliar sig ovanlig mycket,kan få sår runt hakan, ansiktet, kroppen och ibland ser även pälsen rufsig ut

Behandling: Om du märker att råttorna har löss eller skabbkvalster så är det bra om du får råttorna till veterinären. Ibland kan man se fel på just sårskorpor, det kan vara vanliga sår från burkompisarna eller en annan sort av kvalster t.ex mjällkvalster, men det kan lika gärna vara skabbkvalster. Oftast så är skabb såren rätt mörkt röda med svart i, men hittar du sårskorpor på dina råttor och märker att dem inte försvinner på minst 1 vecka så är det förmodligen skabb, men för att vara helt säker på vad det är för kvalster, så kan du göra ett skrapprov hos veterinären.

Löss kan man se om man blåser i råttornas päls, man kan se att det rör sig små små prickar i pälsbotten. Man kan även kolla noga på pälsen/hårstråna på råttorna för lössen läger oftast ägg/gnetter och dem kan man se i pälsen, då sitter det små prickar på hårstråna.

Skabb och löss behandlas bäst med Ivomec eller Dectomax. Veterinärer har på senaste tiden börjat använda Dectomax istället för Ivomec, Dectomax finns än så länge bara i injektions vätska, medan Ivomec finns både i injektionsvätska som ges i spruta och oral lösning som ges i munnen. Använder du Ivomec eller Dectomax blir råttorna immuna mot löss och skabb i ca 1 månads tid och därför behöver du inte göra rent buren och omgivningen dina råttor befinner sig i.

Det finns även ett schampo att handla receptfritt på apoteket som heter Dermocan, det går endast att ha för att behandla löss, det går tyvärr inte att få bort skabb med. Om du använder dig av Dermocan när du behandlar dina råttor mot löss så måste du även sanera omgivningen där råttorna fått springa lösa, där de har varit helt enkelt. Du sanerar lättast med Virkon-S eller Klorin, se till att du skurar ut råttornas bur och tillbehör ordentligt och sköljer dem noga, så inget sanerings medel finns kvar.

Skabb och löss kan dina råttor få genom att du eller råttorna har varit i kontakt med andra råttor, du kan ha glömt att tvätta händerna eller bytt kläder efter att ha gullat med en kompis råttor. Man kan även få in skabb och löss genom torrfoder, ho, halm, grenar och saker som du hittat ute.

Här hittar du lite bilder på hur just skabb sår kan se ut



Snedskalle

Symptom: Råttan som visar symptom håller huvudet snett och för varje dag som går kan huvudet börja luta mer och mer. Råttan kan efter några dagar börja få problem med balanssinnet och börjar vingla och kan inte gå rakt utan oftast så börjar råttan gå åt det hållet huvudet lutar åt.

Behandling: Du bör ta råttan ganska så snabbt till veterinären för om råttan går för länge med snedskalle ca 2-3 veckor kan det ha gått för långt och då finns det inget man kan göra, men om du kommer iväg fort till veterinären när du märkt symptomen så får du hem antibiotika som hjälper råttan.

Snedskalle kan råttan få av tumörer, öronproblem, hjärnblödningar och mycoplasma mm.



Knölar

Symptom: Råttan får konstiga utväxter/knölar som kan dyka upp lite var som helst.

Behandling: Beställ tid hos din veterinär för undersökning av knölen, då kollar dem upp vad det är för typ av knöl. En del knölar kan vara cancer och är en cancerknöl godartade kan den opereras bort, medans en elakartad cancerknölar inte alltid går att operera bort och kan ibland sitta på ett så svårt ställe att det inte går att göra mycket mer att göra en låta råttan få somna in för sitt eget bästa. Knölar behöver inte alltid vara cancer utan det kan även vara vanliga fettknölar. Får råttan stora fettknölar kan man få dem bortopererade, men råttor kan även leva med mindre fettknölar men oftast är det skönast för råttan om fettknölen opereras bort.

Ingen vet riktigt hur just cancerknölar kommer till, men enligt nutidens vetenskap så är allt som kan ätas cancerframkallande.




Rossel

Symptom: Råttan börjar rossla när den andas, börjar andas tungt och ansträngt, kan börja tappa vikt och bli slö och orkar kanske inte med lika mycket som de andra råttorna gör. Rossel kan också uppstå när råttan är förkyld, förkylning kan alltså vara en början till rossel. Rossel ljudet kan man höra genom att lägga råttans bröstkorg mot ditt öra, då kan du höra ljud som låter som en kaffebryggare eller ett marsvins läte. Råttor som har en grov form av rossel kan man höra rossla utan att behöva hålla örat mot deras mage.

Behandling: Om du märker att din råtta blir slö, tappar vikt och rosslar konstant så ska du åka till veterinären och där ska dem lyssna med stetoskop på råttans lungor och har råttan en mild form av rossel så kanske dem bara ger dig Baytril, om detta inte hjälper ber dem dig oftast komma tillbaka och få med dig ännu en medicin hem som heter Vibramycin, dem ska du ge tillsammans två ggr dagligen. Har råttan redan från början en grov form av rossel kommer du förmodligen få med dig både Vibramycin och Baytril hem på en gång.

Ibland kan veterinärer skriva ut en medicin mot rossel som heter Terramycin, denna medicin hjälper oftast inte råttan.



Förstoppning

Symptom: Råttan får spänd och hård mage, råttan kan länge sitta och försöka få ut något men inget händer.

Behandling: Ge råttan vätska och massera försiktigt råttans mage, oftast brukar förstoppningen släppa efter ett tag, men har det inte släppt inom någon dag så bör du uppsöka/kontakta din närmaste veterinär.

Orsaken till förstoppning är att tarmarna är spända för att råttan kanske inte druckit tillräckligt och ätit för mycket torr mat eller felaktig mat.



Diarré

Symptom: Råttan får lös/rinnig avföring som luktar mycket

Behandling: Om råttan är stressad kan den få lös avföring och då bör du se till att råttan lugnar ner sig och sätt den gärna tillbaka in i buren eller på ett lugnt ställe utan höga ljud.

Råttan kan även få lös avföring på grund att det fått för mycket kål, färska grönsaker/frukter eller puréer av olika slag.

Ge råttan blåbärssoppa och annan bra och snäll mat för magen, se även till så den får i sig vätska och att du inte kryddar maten eller liknande under en tid. Om råttan inte skulle bli bättre av detta så bör du ta kontakt med din veterinär och rådfråga henne/honom om vad du kan göra istället.




Klumpfot

Symptom: Råttans fot börjar svullna upp och bli hård och stor

Behandling: Ta råttan till veterinären där du får medicin som hjälper råttan att få ner svullnaden på foten.

Orsaker till klumpfot kan vara för hårda underlag i buren, gallerhyllplan eller annat hårt material.

För att minska risken för klumpfot hos råttor kan du klä in gallerhyllplanen i kartong/tidning eller tyg, om du har toalätt som bottenmaterial kan du byta ut det mot aspflis/aspspån/alflis/alspån eller lägga ett lager rivet tidningspapper uppe på bottenmaterialet.



Värmeslag

Symptom: Råttan ligger och flämtar och är slö eller är medvetslös.

Behandling: Se snabbt till att du kyler ner råttan och att den får friskt luft, ta den till ett svalt rum, badda den gärna med svalt vatten och se till att få i den vätska.

Låt råttan ligga på ett lugnt och svalt ställe och få piggna till.

Orsaken till värmeslag kan vara att råttornas bur står i direkt solljus eller att de är på semester med sin matte/husse och kanske står i bilen där det lätt blir varmt, eller är på utställning och står nära ett element eller fönster.